Jubilæum

Hjelmerupvæverne - Væverne i Vesterdal – har i år 30 års jubilæum.

JUBILÆUM I VESTERDAL
Hjelmerupvæverne - Væverne i Vesterdal – har i år 30 års jubilæum.
Som væver i Vesterdal har jeg været med til at fejre dette med en fantastisk tur til væver Flemming Sørensen, der bor lidt uden for Ribe.
Men først lidt omkring vævegruppen. Tænk - at der endnu er flere med i Vesterdal, som har været med til at starte vævegruppen i Hjelmerup – eller er kommet med lige kort tid efter. Tænk hvor mange km tråd, der er gået gennem disse gæve kvinders hænder i årenes løb - og stadig gør.
Jeg har kun været med i 7 år, men jeg er så taknemmelig for at kunne komme derud hver onsdag, som er vores faste vævedag. Taknemmelig fordi jeg altid bliver mødt af imødekommende smil og flere hej’er, når jeg kommer. Når vi sidder ved bordet med madpakkerne og kaffen/teen, er der ofte en af os, der fortæller om noget spændende tekstilt, som vedkommende har oplevet eller læst om, eller der bliver vist fremstillede produkter, som er blevet efterbehandlet derhjemme og tanker om slutresultatet deles, eller fremtidige projekter drøftes og usikkerheder og tvivl vendes til tryghed og viden, eller der fortælles om situationer fra vores liv uden for Vesterdal, eller vi driller hinanden, eller én har kage med til eftermiddagskaffen/-teen. Det sidste hænder faktisk ofte, og de fleste gange er det herligt hjemmebag.
Når vi så arbejder henne ved vore væve, kan der i længere perioder være helt stille. Så hører vi kun vævenes bankelyde og lidt mumlen/nynnen. Men snakken kan også være livlig – vi går nemlig også lidt rundt til hinanden, dels for at strække vore aldrene kroppe og dels for at se, hvordan det går fremad med vævningerne rundt omkring. Det er min fornemmelse, at alle prøver at nå rundt til alle i løbet af en onsdag – og det føles så dejligt at få sådanne ‘besøg’.
Hjælpsomheden er kæmpe stor – alle hjælper alle med praktiske ting så som at løfte slagborde af og på igen, at efterse hvorfor et skel ikke fungerer, at hente en tabt saks o.l.
Jeg kan lige så godt sige det, som det er – jeg har ikke været sammen med så mange kvinder i så lang tid, hvor stemningen, humøret og den indbyrdes tone altid er så god, og hvor omsorgsniveauet er stort.
TAK TIL JER ALLE


Og nu til jubilæumsturen.
Flemming Lundholm bor i samme hus som sit værksted - og hvilket værksted. Jeg har ikke tal på alle de kæmpe store væve, han har – og de fleste har flyveskytte og flere har jaquard overbygning, hvor han væver damask. Han væver med utratyndt uldgarn (42 trendtråde pr cm) til Vikingecentret i Ribe, hvor de videreforarbejder stofferne med farvning og dragtsyning, eller hvor de sælges stofferne. Eller tynde uldlagner til privat brug. Med flyveskytte kan han ca væve en meter i timen.
Hans viden er formidabel – om vævene, om teknikkerne, vævningens historie her i Norden og så forsker han også i ældre tiders vævere rundt om i landet.
I mange år vævede han hver sommer på Hjerl Hede oppe ved Skive. Nu kommer han i Den Fynske Landsby i en uge i løbet af sommeren. Jeg kan ikke huske hvilken uge, men gå ind på deres hjemmeside. Han sagde, at det stod der.
Han er så dygtig – han opfinder nye dimser, forbedrer påspoling af garn v.hj.a. en trådstammer fra en symaskine – jeg kan slet ikke huske alle de små og større opfindelser, han har gjort.
Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det kan varmt anbefales at arrangere et besøg hos ham. Det eneste, man risikerer er, at man er klogere, når man tager hjem, end da man ankom.
Pernille Villumsen

KONTAKT


Fyns Væve- og Textilkreds
Sdr. Højrupvejen 97, Søllinge
5750 Ringe

Skoleleder: Lisbet Sulbrûck

Telefon: 28878910

Mail: info@fynsvt.fora.dk

CVR: 34686432

Medlem af Fora
;