Tekstilkonference

TEKSTIL KONFERENCE I DEN GAMLE BY I ÅRHUS

På den seneste tekstilmesse på Kattrup Gods i Vestsjælland blev et nordisk samarbejde født - Nordic Weaving Network. Emnet for dette samarbejde er at belyse, hvad Nordic Weaving er for noget – er der noget specielt ved vævning i Norden? Hvordan kan det evt defineres?
Der blev nedsat en styregruppe, som har repræsentanter fra alle nordiske lande, og som jeg ved har afholdt flere møder allerede. Der er oprettet en facebookgruppe, hvor der allerede er mange spændende indlæg. Den hedder Nordic Weaving Network og bliver administreret af Tove Engelhardt Mathiassen.
Samme Tove Engelhardt Mathiassen, social antropolog, vævelærer og kurator i Den Gamle By i Århus arrangerede her i maj i år en tekstil konference – On Historical Weaving – med spændende foredrag.
Den første taler var Robbie LaFleur fra Minnesota, USA. Hun fortalte om den norske væver Frida Hansen (1855 – 1931), som har lavet mange fantastiske vægtæpper med den specielle væveteknik, som hun fik patent på: transperantvævning. Flere kender nok hendes vægtæppe “Melkeveien” fra 1898, hvor motivet er “seks kvinner i lette, hvite gevanter som glir over den mørke nattehimmelen med et stjerneslør - selve “Melkeveien” - mellom seg.” (Citat fra Anniken Thue: Frida Hansen – en europeer i norsk tekstilkunst. 1986).
Det var helt specielt for mig at møde Robbie LaFleur, da jeg gennem flere år har modtaget et Newsletter fra hende om Scandinavian Weaving. Hun har selv norske rødder og deltager i en vævegruppe i Minnesota, hvor fokus er Scandinavien Weaving.
Dernæst fortalte Annelie Holmberg, ansat ved universitet i Uppsala ved afdelingen for Tekstile Studie, om væveuddannelserne i Sverige bl.a. på Sätergläntan og Handarbetets Vänner.
Så kom PhD studerende ved National Museet i Købh, Sidsel Frisch. Hun arbejder med fortællingerne, der ‘gemmer sig’ i gobelinerne fra 1600 – 1700 tallet på vore kongelige slotte som Kronborg og Rosenborg.
Efter frokosten fik vi mulighed for at se væveriet og nogle af Gerda Hennings væveprøver, som de opbevarer i Den Gamle By. Det var fantastisk spændende, og som nogle af jer måske allerede har set et billede fra på Fyns Væve- og Textilkreds facebookgruppe.
Så var det Susanne Lervads tur til at fortælle om Lervadvævene. Hun er i gang med en PhD i ‘Textile Terminology’, Termplus and Centre for Textile Researsh ved Københavns Universitet.
Tove Engelhardt Mathiassen afsluttede dagen med et foredrag om “Pioneers in Danish Hand Weaving”, hvor hun bl.a. fortalte om Jenny La Cour, Gerda Henning, Gustav Hermann Schulse og Elna Mygdal.
Jeg er stadig fyldt op af alle indtrykkene og al den viden, som jeg fik i løbet af denne ene dag. Det hører også med til historien, at jeg var i selskab med mange af dansk gobelinvævnings Grand Old Ladies – Inge Bjørn som den ældste.
Hvor er den tekstile verden mangfoldig - hvor er der mange, der beskæftiger sig med denne verden - også inden for forskningen uden selv at være udøvende. Og så er der jo alle os nede på ‘gulvet’, der nyder processerne ved håndvæven. Efter sådan en oplevelse, som jeg havde den fredag i maj, kan jeg slet ikke følge Jette Nevers, der i slutningen af sit fine foredrag på Hørvævsmuseet udtalte, at der ikke væves i dag/at der ikke er vævere tilbage. Nej, måske nok som hun har arbejdet, men der findes så mange unge/yngre tekstilkunstnere, der arbejder seriøst også med vævning, og så er der alle os i Vævekredsene!

KONTAKT


Fyns Væve- og Textilkreds
Sdr. Højrupvejen 97, Søllinge
5750 Ringe

Skoleleder: Lisbet Sulbrûck

Telefon: 28878910

Mail: info@fynsvt.fora.dk

CVR: 34686432

Medlem af Fora
;